Reakcja organizmu na tłuszcz zależy od jego wpływu na mikrobiom?

4 września 2012, 12:36

Czemu nasz organizm dobrze reaguje na jedne tłuszcze, np. te z ryb, podczas gdy inne wiążą się z chorobami serca czy cukrzycą? Wg nowej teorii wysnutej przez amerykańskich naukowców, przyczyn należy poszukiwać w ich oddziaływaniu z mikroflorą jelit.



Atomristor – najcieńsze urządzenie do przechowywania danych

18 stycznia 2018, 15:31

Od dawna uważano, że nie jest możliwe stworzenie urządzenia do przechowywania danych zbudowanego z materiałów o grubości jednego atomu. Nasz nowy „atomristor” to dowód, iż jest to jednak możliwe, powiedział profesor Deji Akinwande z Uniwersytetu w Teksasie


© [AJ]

Nadchodzą dobre czasy dla P2P?

30 października 2008, 11:59

Firma MultiMedia Intelligence twierdzi, że w ciągu najbliższych pięciu lat natężenie ruchu w sieciach P2P zwiększy się o 400 procent. Będziemy świadkami prawdziwej rewolucji na rynku legalnych P2P.


Peptyd z oka nadzieją na nowe leki przeciwbakteryjne

25 września 2012, 09:58

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley odkryli, że niewielkie fragmenty cytokeratyny z rogówki wyjątkowo skutecznie eliminują patogeny. Testy syntetycznych wersji fragmentów białka wykazały, że usuwają one paciorkowce Streptococcus pyogenes, które wywołują m.in. anginę, pałeczki okrężnicy (Escherichia coli) oraz oportunistyczne pałeczki ropy błękitnej (Pseudomonas aeruginosa).


Światło moduluje funkcje hipokampa i uczenie przestrzenne

7 lutego 2018, 06:00

Spędzanie zbyt długiego czasu w słabo oświetlonych pomieszczeniach może zmieniać strukturę mózgu, upośledzając zdolność do uczenia i zapamiętywania.


Odwrócili siwienie

15 listopada 2008, 19:03

Historie o ludziach, którzy osiwieli w ciągu jednej nocy z powodu ekstremalnego stresu, wcale nie są mitem. Utrata pigmentacji włosów może być także skutkiem choroby, m.in. łysienia plackowatego. Naukowcy z dwóch uniwersytetów (w Manchestrze i Lubece) odwrócili ten proces. Nowej technologii nie da się jednak wykorzystać w odniesieniu do naturalnego siwienia.


© Andre Karwath, Creative Commons

Nobel za... czekoladę?

12 października 2012, 10:10

Jeśli politycy chcą, by Polska stała się naukową potęgą, powinni przymusowo... karmić obywateli czekoladą. W The New England Journal of Medicine ukazał się artykuł, którego autor zauważa niezwykle silną korelację pomiędzy liczbą laureatów Nagrody Nobla w przeliczeniu na głowę mieszkańca, a konsumpcją czekolady w przeliczeniu na głowę mieszkańca.


Resweratrol hamuje namnażanie pokswirusów

2 marca 2018, 06:17

Resweratrol, polifenol występujący głównie w skórkach winogron, ale także w orzeszkach ziemnych, morwie i czarnej porzeczce, hamuje namnażanie przynajmniej 2 pokswirusów (do pokswirusów należy m.in. wirus ospy prawdziwej).


Bogaty i biedny mózg

5 grudnia 2008, 09:59

Robert Knight z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley odkrył różnice w funkcjonowaniu mózgu 9-10-letnich dzieci, które pochodziły z rodzin o wysokim i niskim statusie materialnym. Dotyczyły one aktywności kory przedczołowej, odpowiadającej m.in. za planowanie czy rozwiązywanie problemów.


Sztuczny mięsień na wodę

11 stycznia 2013, 14:34

Naukowcy z MIT-u opracowali nowy film polimerowy, który generuje prąd, bazując na parze wodnej.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy